Therapiepaardje is in november 2016 gestart als non-profit organisatie. Op 14 maart 2017 brachten wij ons eerste bezoek aan verzorgingshuis Humanitas in Deventer met ons eerste paardje Jip.
Op 26 oktober 2017 werden wij bij notaris Smalbraak officieel ingeschreven als stichting en bij de Kamer van Koophandel.
Sinds maart 2017 hebben we meer dan 1000 bezoeken gebracht aan diverse organisaties. Iets waar wij enorm trots op zijn.
De stichting kende ook tegenslagen waaronder de corona periode en een kapotte bus.
Toen we op 1 januari 2022 onze stichting vol vertrouwen overdroegen aan het nieuwe bestuur, hadden we niet verwacht dat dit nog weer op ons pad zou komen.
Op 25 september 2023 is de stichting bij ons terug gekomen en gaan wij er alles aan doen om Therapiepaardje weer groots te maken.
Ons verhaal begint met Jip
Jip (Geb: 15-05-2015) kwam op 13 september 2016 bij ons.
Van Deventer naar Den Haag gereden en daar troffen we een knap, maar totaal onbespierd minipaardje aan in een huis-tuin-keuken situatie.
We hebben Jip met de auto opgehaald omdat deze kleine pony in een trailer zou verdwalen. Nolah de Deerhound ging mee als steun & toeverlaat.
Onze eerste prioriteit was aankomen in gewicht en spier, daarna zouden we wel verder kijken wat we met Jip zouden doen. Iedere maand ging het beter met Jip, hij begon zelfs te spelen en werd geaccepteerd door de grote paarden.
Jip mocht blijven en kreeg een taak als therapie paard
Op 15 december 2017 is Jip overleden aan een vrij onschuldig virus.
Zijn enorme spirit was te groots voor zijn kwetsbare lichaam.
Al jaren hebben diverse studies aangetoond dat dieren, paarden in het bijzonder, van therapeutische waarde zijn.
De termen AAT (animal assisted therapy), AAI (animal assisted interventions), AAA (animal assisted activities), EAT (equine assisted therapy), AEL (equine assisted learning) en AEP (equine assisted psychotherapy zijn in vooral Amerika bekende vormen van ondersteuning met dieren.
In 1999 werd EAGALA (the Equine Assisted Growth and Learning Association) opgericht als model voor de mentale hulpverlening.
In Amerika is het gebruik van kleine therapiepaarden niet meer weg te denken uit ziekenhuizen maar ook in zorginstellingen, gehandicaptenzorg, psychiatrie en zelfs op schoolcampussen worden deze mini paarden ingezet om stress te verminderen.
In Nederland is het gebruik van therapiepaarden al wel bekend in de gehandicaptenzorg, denk maar aan het huifkarbed. Ook zorgboerderijen en andere instellingen zetten steeds vaker paarden in voor coaching om kinderen en volwassenen met een trauma te helpen, of bij bedrijfscoaching met de hulp van paardentaal.
Sinds het bestaan van Therapiepaardje was het een streven om samen te werken met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, werkfit trajecten, gepensioneerde vrijwilligers, maatschappelijke stages (MAS-stage) die jongeren uit het voortgezet onderwijs jaarlijks een aantal uren moeten lopen en bieden wij VT (vrije tijd) blokken voor praktijkonderwijs Arkelstein in Deventer.
Sinds 2019 zijn wij een door de SBB erkend leerbedrijf en kunnen stagiaires bij ons hun stage lopen.
Onze vertrouwenspersoon Marieke Edelman kan medewerkers die geconfronteerd worden met ongewenste omgangsvormen, integriteitsincidenten of misstanden helpen. Idealiter bespreken medewerkers dit met hun leidinggevende. Wanneer dit niet mogelijk is, of wanneer ze gewoon met iemand willen sparren is het goed dat zij zich kunnen wenden tot ons vertrouwenspersoon.